Escapada a Petra. Desembre 2006

 Jordània, un país amb una gran herència històrica, un pont entre el mar i el desert, entre orient i occident.  Vàrem fer un viatge de 5 dies, amb l’objectiu de visitar Petra.
Arribàrem a Aqaba, via Amman. Aqaba és una ciutat costanera  al sud de Jordània i dona nom al golf d’Aqaba. És l’únic port de Jordània. Després de fer nit a Aqaba vàrem marxar amb 4x4 pel desert de Wadi Rum.
Wadi Rum és una regió formada per una sèrie de Valls d’uns dos quilòmetres d’ample que s’estén de nord a sud al llarg de 130 km. Aquestes valls ofereixen un paisatge desèrtic, salvatge de sorra i roques,  amb el que ells anomenen “jebels” ( muntanyes) de sorra, granit i basalt, les formes de les quals s’han anat formant durant milions d’anys. Aquest desert es troba a uns 900 m sobre el nivell del mar i la seva màxima altura és el “Jebel Rum “ amb 1.754m.

Vàrem poder veure els dibuixos i les inscripcions que els nabateus varen fer en els segles I a C. Gaudirem d’un dinar al mig del desert.  Tot un dinar “giri”. Ens cuinàrem dins d’un pou a la sorra, patates i xai. Estava força bo.
A la nit arribàrem a l’hotel a Petra. Després de sopar arribàrem fins l’entrada de la ciutat, i el tresor per veure l’espectacle nocturn “Petra by night”: Tot el camí il·luminat per espelmes, quan arribes uns músics toquen els instruments típics. És un espectacle totalment turístic, però, malgrat això, la il·luminació del camí, la música i el silenci fan una vetllada agradable.


L’endemà al matí visitàrem Petra. Caminàrem pel canyó de 3km, el”Sig” fins arribar al Tresor. Com a curiositat, els darrers metres els vàrem fer d’esquena per tal que la primera vista de la façana del Tresor fos més impactant.
Petra  va ser fundada fa més de 2200 anys pels Nabateus. Un poble procedent d’ Aràbia, on es dedicaven al negoci de les caravanes, esdevenint un poble ric.
El que ara es pot visitar de Petra són les tombes dels comerciants, nobles i reis. La ciutat va quedar destruïda pels diferents terratrèmols.
El primer edifici, un cop passat el canyó  Sig, és el Tresor, una façana d’inspiració Hel·lènica de 30 metres d’ample i 43 m. d’alt. Va ser excavat en el segle I a C. Com la tomba d’un important rei nabateu. Es pensa que més tard va ser utilitzat coma temple. 

Del tresor vàrem caminar pel carrer de les façanes , on es pot observar files de tombes nabatees amb les seves escultures. El teatre, d’influència romana. Les Tombes Reals. La més gran és la Tomba de la Urna excavada l’any 70 d. C. I modificada a mitjans del segle V per convertir-se en una església bizantina.
A la tarda vàrem pujar  les 800 escales tallades a la roca fins el Monestir (Ad-Deir) per poder veure’l amb la llum de la posta de sol. La façana és impressionant  ( 50 m2). Aquest edifici es va utilitzar coma tomba, però també com a església, arribant a ser un important lloc de pelegrinatge.
Vàrem visitar Petra en un dia, molt complert. L’endemà visitàrem el que s’anomena la Petra petita (Beida). L’avantatge de la visita és que és gratuïta i que no hi ha ningú, ja que tothom visita Petra. L’inconvenient és que un cop has vist Petra, Beida, no és gens impressionant. A Beida s'accedeix per un  Siq, que té 400 metres de longitud, encara que en alguns llocs s'amplia. A la primera zona oberta hi ha un temple, del que els arqueòlegs saben molt poc. En la segona, es troben quatre triclinis (un a l'esquerra i tres a la dreta), que probablement van ser utilitzats antany com a lloc per menjar pels famolencs viatgers. A uns 50 m, seguint el Siq, està la casa pintada, que és un altre petit menjador.
Al final del Siq hi ha unes escales. Una vegada superada la seva part més estreta, si es continua durant uns 100 m més, s'arriba a un lloc amb imposants vistes del rocós paisatge,
El darrer dia vàrem visitar la capital Amman.
Va ser una escapada curta. Però Petra mereix un viatge!!!!


Si vols veure més fotografies clica la imatge: